Vortex is een project van VZW Oneiros voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. De wereld van Vortex is onze eigen dagdagelijkse wereld waarbij de jongeren op één of andere manier, via hun computer, hun laptop, of hun smartphone in de Fantastische werelden van Oneiros worden gezogen. De ene keer vinden ze zich terug in de wereld van Saga, de andere keer in Poort, in Cage, in Omen, in Ankoria, in Angst, in Aether, in Nacht … terwijl ze iedere maal opnieuw tussen twee Vortexen door, terug wakker worden in hun eigen lichaam, in hun eigen wereld.

Vortexvindt twee keer per jaar plaats en duurt 1 hele speeldagvan 9u zaterdag ochtend tot zaterdagavond laat.
Om dit praktisch te laten verlopen is er slaapplaats voorzien zodat spelers en figuranten reeds op vrijdagavond welkom zijn, ’s zaterdags samen ontbijten, en stipt om 9h het spel kan beginnen. Natuurlijk is er ook een middagmaal en avondmaal voorzien, net als tussendoortjes.

Op vrijdagavond geven we de spelers hun kleding, zorgen ervoor dat alle figuranten hun rol(len) kennen, handelen de administratie af, enz. En ja, er wordt avondeten voorzien. Zondag ochtend voorzien we nog bijkomende activiteiten voor zij die willen. Dit kan variëren tussen van “Vechten met Latex-wapens”, via “Maak je eigen kleding”, tot “Schrijf mee aan het scenario” of “Rollenspel Technieken”. We eindigen met een broodjesmaaltijd op zondagmiddag 12h00.

Ook al kan je ervoor kiezen om enkel op zaterdag mee te doen, raden we het toch aan om reeds op vrijdag aan te sluiten en pas op zondag terug huiswaarts te keren. En ja, dit raden we aan zowel voor de spelers, als voor de figuranten.
De deelname gebeurt per gezinsgroep: de eerste inschrijving van een gezin is €45, de tweede inschrijving per gezin is €30 en vanaf de derde inschrijving per gezin is het €25. Dit geldt zowel voor spelers, als figuranten. Klein rekenvoorbeeld: een gezin met 2 kinderen waarbij de ouders komen figureren betaald 1 maal €45, 1 maal €30 en 2 maal €25. Dat is een totaal van €125 voor het hele gezin samen.

Inbegrepen in de prijs zit de drank, een avondmaal op vrijdag, ontbijt, middagmaal en een warm avondmaal op zaterdag, een ontbijt en een broodjes-lunch op zondag. We voorzien altijd genoeg snacks (fruit etc.) om de dag door te komen.
Ook gebruik van het nodige materiaal én de overnachting zit in de prijs inbegrepen. Deelnemers mogen eigen wapens, props en kostuums meebrengen als ze dat willen, maar het is niet verplicht. Het wordt echter wel aangeraden.

Mocht er twijfel bestaan over welke props kunnen, welke kostuums nodig zijn, aarzel niet om contact te nemen via het mail adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Eigen wapens zullen eerst gekeurd worden door spelleiding om de veiligheid te verzekeren.
Veilige latex wapens kosten veel geld. Aan het begin van elke Vortex legt spelleiding uit wat wel en wat niet mag met geleende of eigen wapens. Als spelers deze regels herhaaldelijk overtreden waardoor het wapen beschadigd geraakt, zullen we verplicht zijn een schadevergoeding van €50 te vragen. De regels voorwapens zijn:

  • Nooit steken. Onze wapens hebben een harde kern die door de mousse kan schieten wanneer er gestoken wordt met het wapen. Dit kan echte verwondingen veroorzaken.
  • Nooit het wapen op de punt laten rusten want die geraakt hierdoor beschadigd en dan is het wapen niet meer veilig.
  • Je mag alleen op andere personen slaan met je wapen. Niet op struiken, bomen, stenen, enz.
  • Als de latex een beetje los komt van de mousse, pruts de latex er dan zeker niet verder af.